2021. augusztus 29., vasárnap

Thai Tulsi bazsalikom /20mag/ NÖV.-300 - Jelenlegi ára: 459 Ft


 
"Ocimum sanctum Tulsi"
 
Leírás :
Thai Basil egy Ánizs / édesgyökér íze és széles körben használják a thai főzés. Gyárt lila szárak és zöld levelek a magassága kb 40 cm - Azt is termel Purple / Pink virágok, amikor érett
A Tulsi az egyike a körülbelül 60 féle Ocimum fűszerkeveréknek, ami aromás gyógynövényt és cserjét tartalmaz, és Ázsia és Amerika trópusi részéről származik. A Tulsit némileg ismerik a nyugati világban, de széles körben India szerte terjedt el.
Összesen 3 féle Tulsit termesztenek; a zöld levelű (Sri vagy Rama Tulsi) a legismertebb, a második típus (Krisna Tulsi) a sötétzöldtől a lila levelűig; a harmadik típus egy őserdő fajta (Vana Tulsi), ami gyakran vadon nő.
A Tulsit több ezer éve ismerik és használják az ajurvédikus orvoslásban, és ez egy jól ismert szent növény az indiai szubkontinensről. A Tulsit a nyugati társadalmak nagy része figyelmen kívül hagyja, ellenére annak, hogy az ajurvédikus orvoslás nagyra becsült gyógynövénye.
Az ajurvéda egy gyógyítási szisztéma, aminek gyökere az ősi Indiába nyúlik vissza. Az Ajur „ élet"-et jelent, a Véda pedig „ tudás"-t. Orvosi, vallási és kulináris használatát évszázadok óta dokumentálják Ázsiában, Kínában, a Közép-Keleten, Észak Afrikában, és Ausztráliában. Miután Európában is bemutatták ezt a növényt, a keresztények számára szent bazsalikomként lett ismert. Aktív összetevők
A Tulsi levele tartalmaz illóolajat, oleanol savat és rozmarinsavat. Egyéb aktív összetevője a kariofillén. A növény tartalmaz továbbá szilárd olajat és linolénsavat.
Táplálkozási összetevői tartalmaznak A és C vitamint; ásványi kalciumot, vasat és cinket, valamint klorofilt.
A Tulsi egy erősen aromás növény; különböző variációinak szaga és íze a borsmentára, a szegfűszegre, az édesgyökérre vagy a citromra hasonlítanak. A szegfűszegszerű illat a magas koncentrációjú eugenolnak köszönhető. A növény bőségesen terem Indiában, Malajziában, Ausztráliában, Közép-, és Dél-Amerikában, Nyugat-Ázsiában. Megtalálható továbbá Puerto Rico-ban is.
A bazsalikom nedvesség, fény és melegigényes növény, mély rétegű, jól átjárható, humuszban és tápanyagokban gazdag talajon érzi jól magát. Fényhiányban megnyúlik, és édeskés aromája is hiányzik. Száraz talajon, hidegben bőrszerű, belső értékekben szegényes leveleket fejleszt. Magja 4-5 évig megőrzi csíraképességét, optimális körülmények (20-22C) között 10-14 nap alatt kel ki.
Nem kimondottan a mi klímánkon érzi jól magát, ezért némi odafigyelést és gondoskodást igényel. Fagy és hidegérzékeny, nem bírja a tartós 10 C alatti hőmérsékletet. Tartásánál a következőket érdemes szem előtt tartani:
A talaja legyen laza és humuszgazdag. A helye legyen szélvédett, huzatmentes, világos, napos. Napi 5 óra közvetlen napfényt igényel. Bőségesen öntözzük, de hidegebb időben kevesebb vizet igényel, főleg fiatalon. Csak edzett, erős növényt ültessünk ki. Kiültetésre alkalmasabbak a robosztusabb fajták. Lehetőleg egyesével ültessük és ne csoportosan bokorba. Érdemes esetleg figyelembe venni, melyik változat fusarium (konídiumos gomba) rezisztens.
Ha több fajtát tartunk és szeretnénk magot venni róluk, hogy újra vessük őket, akkor szeparálni kell a különbözőeket, mert könnyen kereszteződnek. Tartsunk akkora távolságot a fajták között, amekkorát csak a kertünk enged, 50 m távolság megfelelő lehet.
Van egy mondás, mely szerint a bazsalikom annál jobban nő, minél többet veszel el tőle. Ennek az igazsága az, hogy új, zsenge hajtásokat akkor hoz, ha visszább vágunk belőle. Lehetőleg ne leveleket csipkedjünk, hanem egy egész hajtást vágjunk le róla. Ezzel jobb aromát és bokrosabb növekedést érhetünk el.
Szabadban május első hetében érdemes vetni, morzsalékos talajba, max. 1cm mélyre. Takarjuk homokkal kevert kerti földdel, kelesztő öntözést meghálálja. Fűtetlen fóliasátorba már áprilisban vethető, 10 nap alatt kikel, vélhetően a magas páratartalom miatt. (Származása okán a bazsalikom kedveli a magas páratartalmú helyeket, intenzív aromaanyagai ilyen feltételek mellett alakulnak ki. ) Jómagam hol zöld, hol bíbor levelű (red rubin) változatokat termesztettem, az eltérést talán csak az aromaanyagokban vettem észre, a zöld lényegesen gazdagabb ezekben. (Párhuzamos kísérletet 2004-ben végzek. ) A növény jól bírja az átültetést, palántázást. Csoportosan palántázva is jól növekedett, bokrosodott. Virágzás előtt vissza lehet csípni (körömmel) a szárát, jobban bokrosodik, talán több virágot is hoz. Gyakran kell locsolni, lehet este is, ilyenkor fenséges illata betölti a kertet. A kíméletesen, de alaposan megszárított virágzat sokáig őrzi illatát. Magja sötétbarna, feketés színű, házilag is könnyen kinyerhető, és száraz helyen papírzacskóban 3-4 évig garantáltan csíraképes marad.
EGY KIS SEGÍTSÉG A KÜTYÜHÖZ!  Katt...
 
1 ADAG 20 MAGOT TARTALMAZ!
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
  
 
 
 
 


Jelenlegi ára: 459 Ft
Az aukció vége: 2021-08-29 21:48 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése